Home / LAJME / Fakte rreth Shën Valentinit: A e dini pse shënohet festa e të dashuruarve?

Fakte rreth Shën Valentinit: A e dini pse shënohet festa e të dashuruarve?

Ne të gjithë e dimë se ishte Shën Valentini – por kush ishte pikërisht ai?

Loading...

Shën Valentini sipas fjalëve ishte një prift që jetonte në shekullin e tretë pas Krishtit, historia vazhdon duke treguar se Klaudi II kishte ndaluar martesat, duke besuar se burrat e martuar bëhen ushtarë të këqinj, transmeton lajmi.net

Shën Valentini mendohet të ketë ndjerë se ky vendim ishte i padrejtë dhe kishte rregulluar martesat në fshehtësi, dhe kur Klaudi II zbuloi, Shën Valentini u hodh në burg dhe më pas iu dha dënimi me vdekje.

Në burg, ai ra në dashuri me vajzën e të burgosurit dhe kur u dërgua për t’u vrarë më 14 shkurt, ai dërgoi një letër dashurie të nënshkruar nga “Shën Valentini”

Pse është shënuar Dita e Shën Valentinit pas vdekjes së priftit:

Rrënjët e festës janë në festivalin e lashtë romak të Lupercalia, një festë që është shënuar gjithmonë me 15 shkurt. Festivali gjithashtu zyrtarisht shënonte edhe fillimin e pranverës së tyre.

Mendohet se, si pjesë e festimeve, djemtë do të nxjerrnin emrat e vajzave nga një kuti, dhe prej atëherë, do të ishin partnerë gjatë festivalit dhe nganjëherë do të vazhdonin të martoheshin.

Papa Gelasius më pas e rishikoi këtë festival pagan si një ditë festash të krishtera rreth vitit 496, duke shpallur që 14 shkurti të jetë Dita e Shën Valentinit.

Emri i Shën Valentinit është përdorur nga njerëzit për të shprehur ndjenjat e dashurisë, që nga atëherë e deri më sot. Ndërsa kjo datë shënon edhe ditën e fillimit të çiftëzimit për zogjtë./Lajmi.net/ 

 

 

 

AlbPortali:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com