Home / Kuriozitete / Matematicienti zgjodhi problemin që kishte “çmendur” kolegët e tij për 160 vjet!

Matematicienti zgjodhi problemin që kishte “çmendur” kolegët e tij për 160 vjet!

Një nga matematikanët më të shquar të Britanisë, Michael Atti, pretendon se ka gjetur dëshmi të hipotezës së Reimmanm, një nga gjashtë problemet matematikore për zgjidhjen e të cilit është paraparë shpërblim prej 1 milion dollarësh, i cili për pothuajse 160 vjet “çmendi’ kolegët e tij.
Tani në pension, Atti, një matematikan britanik-libanez i shpërblyer, paraqiti punën e tij në një miting në Heidelberg, të cilin ai pretendon të jetë “një provë e thjeshtë” e hipotezës së Reimmann dhe nëse ai arriti të zgjidhë një nga problemet më të pazgjidhura në matematikë, për këtë do të vendosë komisioni, shkruan revista New Scientist.

Loading...

Nëse konfirmohet zgjidhja e hipotezës së Riemmann, do të jetë një lajm i mirë, sipas revistës shkencore britanike, duke theksuar, ndër të tjera, se hipoteza është e lidhur ngushtë me shpërndarjen e numrave të lirë, të cilët nuk mund të ndahen me një numër të plotë përveç me vete dhe numrin një.

“Nëse kjo hipotezë dëshmohet të jetë e vërtetë, matematikanët do të pajisen me një hartë për të gjetur të gjitha numrat themelorë të tillë, gjë që do të ishte një zhvendosje e rëndësishme me efekte të gjera në atë fushë”, shkruan revista.

Shpërblimi prej 1 milion dollarë i premtuar për të zgjidhur një nga gjashtë problemet e pazgjidhura “të mijëvjeçarit” në matematikë, të përcaktuara nga Instituti amerikan i matematikës “Clay”, për vite ka tunduar shumë matematikanë në kërkim të dëshmisë së hipotezës së Riemmann, por asnjë prej tyre deri më tani nuk kanë arritur çmimin.

Atti, fituesi i çmimit Fildsob dhe Abel, është i vetëdijshëm për këtë histori të dështimit në përpjekje identike.

“Askush nuk beson se ekziston ndonjë dëshmi për hipotezën e Riemmann, e lëre më se dëshmia mund të jepet nga dikush që është pothuajse 90-vjeç”, tha ai, duke shprehur shpresën se prezantimi i tij do t’i bindte kritikët e tij ndryshe.

Hipoteza për herë të parë është formuluar në punën e Bernhard Riemmann në vitin 1859.

Ndryshe, Georg Friedrich Bernhard Riemann ishte një matematikan gjerman që bëri kontribute në analizën, teorinë e numrave dhe gjeometrinë diferenciale. Në fushën e analizës reale, ai është i njohur për formulimin e parë rigoroz të integralit – integrali Riemann, dhe punën e tij në serinë Fourier.

AlbPortali:
Nëse shtypni reklamat në lajmet që lexoni këtu, ju mundësoni të funksionojmë si portal i pavarur. Ju falemnderit nga ©AlbPortali.Com

x

Check Also

Bëjeni këtë, që të kënaqeni plotësisht në seks

Edhe pse ka shumë shtesa që mund ...

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com